Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z jabłkami
Mąkę wysypać na stół albo na deskę, na której będzie wyrabiane ciasto. Dodać szczyptę soli. Mąkę rozsypać na kształt koła, a w środku zrobić dołek i wlać tam 100 gram wody. Mąkę z wodą ugniatać do czasu, aż powstanie ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki. Po upłynięciu tego czasu rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o grubości około 1 centymetra. Ciasto posmarować dżemem. Jabłka bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazdo nasionek i pokroić w plasterki. Formę posmarować tłuszczem albo obłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nie pokrojone jabłka i zapiec. Zapieczone jabłka wyjąć z piekarnika i ostudzić. W następnej kolejności jabłka poukładać na cieście i złożyć je w jeden duży trójkąt. Ciasto posmarować z wierzchu białkiem za pomocą pędzelka. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-30 minut.