Sposób przygotowania:
Ciasto "góra lodowa"
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaje olej. Miksuję. Do ubitych jajek dodaje kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto umieszczam w kwadratowej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie części.
Przygotowanie kremu:
500 ml mleka zagotowuje z 100 g cukru. W 150 ml mleka rozpuszczam budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram z 150 g cukru. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję.
Pierwszą cześć ciasta układam w blaszce. Smaruję 1/2 kremu. Układam drugą część ciasta. Na cieście smaruje pozostały krem. Na kremie układam pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzę w lodówce.
Przygotowanie polewy:
W garnku rozpuszczamy 200 g masła, cukier i wodę. Zagotowujemy. Studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jeszcze łyżkę mleka w proszku. Mieszamy.
Naprzemiennie polewamy ciasto polewą jasną i ciemną. Ponownie ciasto chłodzimy w lodówce.
Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaje olej. Miksuję. Do ubitych jajek dodaje kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto umieszczam w kwadratowej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie części.
Przygotowanie kremu:
500 ml mleka zagotowuje z 100 g cukru. W 150 ml mleka rozpuszczam budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram z 150 g cukru. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję.
Pierwszą cześć ciasta układam w blaszce. Smaruję 1/2 kremu. Układam drugą część ciasta. Na cieście smaruje pozostały krem. Na kremie układam pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzę w lodówce.
Przygotowanie polewy:
W garnku rozpuszczamy 200 g masła, cukier i wodę. Zagotowujemy. Studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jeszcze łyżkę mleka w proszku. Mieszamy.
Naprzemiennie polewamy ciasto polewą jasną i ciemną. Ponownie ciasto chłodzimy w lodówce.
SylaUla