Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto "góra lodowa"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto czekoladowe przekładane kremem budyniowym. Ciekawe ułożenie biszkoptów powoduje efekt tzw. góry.

Ciasto "góra lodowa"

Składniki:

Ciasto "góra lodowa"

na ciasto

na krem

na polewę

Sposób przygotowania:

Ciasto "góra lodowa"
Przygotowanie ciasta:

Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaje olej. Miksuję. Do ubitych jajek dodaje kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto umieszczam w kwadratowej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie części.

Przygotowanie kremu:

500 ml mleka zagotowuje z 100 g cukru. W 150 ml mleka rozpuszczam budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram z 150 g cukru. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję.

Pierwszą cześć ciasta układam w blaszce. Smaruję 1/2 kremu. Układam drugą część ciasta. Na cieście smaruje pozostały krem. Na kremie układam pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzę w lodówce.

Przygotowanie polewy:

W garnku rozpuszczamy 200 g masła, cukier i wodę. Zagotowujemy. Studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jeszcze łyżkę mleka w proszku. Mieszamy.

Naprzemiennie polewamy ciasto polewą jasną i ciemną. Ponownie ciasto chłodzimy w lodówce.