reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Ciasto "Góra Lodowa"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To moje trzecie podejście do tego ciasta i chyba ta wersja najbardziej mi odpowiada. Przepis kilka lat temu znaleziony w gazetce "Przyślij Przepis" dla nas okazał się za mdły i słodki.

Ciasto "Góra Lodowa"

Składniki:

Ciasto "Góra Lodowa"

 

  • biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa mleczna
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 niepełne szklanki mleka w proszku (niebieskiego) + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao ( gorzkiego z wiatraczkiem)

 

  • Dodatkowo
  • czeski syrop herbaciany (lub mocna herbata)
  • kwaśny dżem ( u mnie dżem z pigwy)
  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Ciasto "Góra Lodowa"

biszkopt

Ciasto "Góra Lodowa"
ten biszkopt kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.

Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.

Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Ściągamy papier i studzimy, przekrawamy na dwa blaty

Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej

masa budyniowa

Ciasto "Góra Lodowa"
do masła dodajemy budyń małymi porcjami i dopiero gdy sie dokładnie połączą doajemy kolejną porcję

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy obie mąki.

Mleko zagotowujemy i cały czas mieszając wlewamy rozrobione mleko z mąką- budyń gotujemy jeszcze przez minutę ( od ponownego zagotowania i zagęszczenia).

Po wyłączeniu ognia od razu dodajemy żółtka ( to moja metoda, ale można dodać je dopiero po wystudzeniu budyniu) trzeba też cały czas mieszać żeby nie wyszła jajecznica:)

Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

masa mleczna

Ciasto "Góra Lodowa"
ta masa duzo zyska gdy doda sie do niej kieliszek spirytusu

Masło zagotowujemy z wodą i cukrem, studzimy.

Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku ( 2 szklanki ) i dokładnie ucieramy.

Masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, do drugiej kakao.

składanie ciasta

Ciasto "Góra Lodowa"
podobno masa mleczna ma być płynna, mnie jednak zawsze wychodzi dość gęsta i rozkładam ją kupkami

Dolny blat ciasta ponczujemy i smarujemy cienko dżemem.

Wykładamy połowę masy budyniowej.

Przykrywamy drugim blatem ciasta ( poncz) i wykładamy drugą połowę masy.

Biszkopty kroimy na poł i ustawiamy na masie budyniowej.

Pomiędzy biszkopty wykładamy na przemian masę mleczną białą i czekoladową.

Ciasto wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki, ale im "starsze" tym lepsze.

Wyciągamy na 10-15 minut przed podaniem.