Sposób przygotowania:
Ciasto "Góra Lodowa"biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.
Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Ściągamy papier i studzimy, przekrawamy na dwa blaty
Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej
masa budyniowa
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy obie mąki.
Mleko zagotowujemy i cały czas mieszając wlewamy rozrobione mleko z mąką- budyń gotujemy jeszcze przez minutę ( od ponownego zagotowania i zagęszczenia).
Po wyłączeniu ognia od razu dodajemy żółtka ( to moja metoda, ale można dodać je dopiero po wystudzeniu budyniu) trzeba też cały czas mieszać żeby nie wyszła jajecznica:)
Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
masa mleczna
Masło zagotowujemy z wodą i cukrem, studzimy.
Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku ( 2 szklanki ) i dokładnie ucieramy.
Masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, do drugiej kakao.
składanie ciasta
Dolny blat ciasta ponczujemy i smarujemy cienko dżemem.
Wykładamy połowę masy budyniowej.
Przykrywamy drugim blatem ciasta ( poncz) i wykładamy drugą połowę masy.
Biszkopty kroimy na poł i ustawiamy na masie budyniowej.
Pomiędzy biszkopty wykładamy na przemian masę mleczną białą i czekoladową.
Ciasto wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki, ale im "starsze" tym lepsze.
Wyciągamy na 10-15 minut przed podaniem.
lukrowanepierniczki