Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten przepis mam od znajomej

Ciasto gruszkowe

Składniki:

Ciasto gruszkowe

 

  • cukier -100 g
  • upieczony kruchy spód ciasta -1
  • surowe ciasto kruche -300 g
  • cukier puder do posypania
  • gruszki -7 szt

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe
Gruszki umyć, osączyć, z każdej wyciąć plaster z gniazdem nasiennym grubości około 2 cm.
Z plastrów z gniazdami nasiennymi zetrzeć miąższ na tarce i przesmażyć z 70 g cukru.
Otrzymany przecier rozsmarować na upieczonym spodzie.
Na wierzchu ułożyć połówki gruszek wypukłościami do góry, ponacinać je nożem i posypać resztą cukru.
Placek przykryć rozwałkowanym surowym ciastem i piec 30 minut w temp.180 stop.
Posypać cukrem pudrem