Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe
Gruszki umyć, osączyć, z każdej wyciąć plaster z gniazdem nasiennym grubości około 2 cm.
Z plastrów z gniazdami nasiennymi zetrzeć miąższ na tarce i przesmażyć z 70 g cukru.
Otrzymany przecier rozsmarować na upieczonym spodzie.
Na wierzchu ułożyć połówki gruszek wypukłościami do góry, ponacinać je nożem i posypać resztą cukru.
Placek przykryć rozwałkowanym surowym ciastem i piec 30 minut w temp.180 stop.
Posypać cukrem pudrem
Z plastrów z gniazdami nasiennymi zetrzeć miąższ na tarce i przesmażyć z 70 g cukru.
Otrzymany przecier rozsmarować na upieczonym spodzie.
Na wierzchu ułożyć połówki gruszek wypukłościami do góry, ponacinać je nożem i posypać resztą cukru.
Placek przykryć rozwałkowanym surowym ciastem i piec 30 minut w temp.180 stop.
Posypać cukrem pudrem