Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarponePrzygotowanie ciasta

Na początku przygotowujemy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone. Gdy serek połączy się z ciastem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Przygotowanie dodatków

Obrane gruszki kroimy w kosteczkę i razem z czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta.
Całość mieszamy, nie za długo aby nie napowietrzyć masy.
Przygotowanie formy

Formę do ciasta o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Dekoracja ciasta

Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzone ciasto dekorujemy wiórkami białej czekolady.
Ciasto podajemy z kremem z mascarpone i białej czekolady.
SylaUla
grandepiccolacuoca
grandepiccolacuoca