Jesienne ciasto gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oto cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z gruszkami i z dodatkiem świeżego imbiru.Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Jesienne ciasto gruszkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jesienne ciasto gruszkowe

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml kwaśniej śmietany 18 %
  • 130 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 gruszki
  • brązowy cukier do posypania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto gruszkowe
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy brązowym cukrem.Pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto jest sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy będzie zimne posypujemy cukrem pudrem.
Jesienne ciasto gruszkowe
Ciasto przygotowanie do włożenia di piekarnika
Jesienne ciasto gruszkowe
Po upieczeniu ciasto studzimy bez obręczy
Jesienne ciasto gruszkowe
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka