SUPERPRZEPIS

Ciasto kakaowe z masą gruszkową

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ciasto kakaowe z masą gruszkową Więcej zdjęć (5)

Delikatne, puszyste ciasto kakaowe z pysznym gruszkowym kremem. Doskonałe na świąteczne spotkanie w rodzinnym gronie.

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą gruszkową

 

  • Ciasto:
  • ¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego)
  • ½ szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • 4 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • ................................
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka sody
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ...............................
  • krem:
  • puszka gruszek w syropie ( 850 g)
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • Budyń śmietankowy
  • Łyżka mąki
  • Łyżka skrobi kukurydzianej ( można użyć ziemniaczanej)
  • Galaretka gruszkowa
  • 25 dag Kasi lub masła

 

  • dodatkowo - dżem , u mnie z czarnej porzeczki około 300 ml
  • 8 michałków kawowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą gruszkową
Najpierw ciasto: Wodę, olej cukier i kakao mieszam i doprowadzam do zawrzenia , odstawiam do wystudzenia. Następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier , następnie po jednym żółtku , masa musi być pulchna, dobrze ubita, cały czas ubijając przekładam masę kakaową. Mąkę , sodę i proszek przesiewam i dodaję po trochu do masy , mieszam delikatnie na najniższych obrotach robota. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia ( tylko spód) Gotowe ciasto wykładam do blaszki ( 33 x 24) wyrównuje, wsadzam do nagrzanego piekarnika, piekę 40 minut w 180 st C

Po upieczeniu studzę i przekrawam na dwa blaty.

Masa: Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki. Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra , w niewielkiej ilości mieszam mąki, budyń i cukier, resztę zagotowuję, i wlewam mieszankę , gotuję jak zwykły budyń . Do gorącego wsypuję galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło. Jak masa jest lekko ciepła wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość.

Jeden blat ciasta smaruję dżemem. W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z dżemem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.

Odstawiam ciasto do zimnego w celu stężenia. Po godzinie -dwóch , można kroić ;)
Ciasto kakaowe z masą gruszkową
Wodę, olej cukier i kakao mieszam i doprowadzam do zawrzenia , odstawiam do wystudzenia.
Ciasto kakaowe z masą gruszkową
Gotowe ciasto wykładam do blaszki ( 33 x 24) wyrównuje,
Ciasto kakaowe z masą gruszkową
Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki. Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra ,
Ciasto kakaowe z masą gruszkową
Jeden blat ciasta smaruję dżemem. W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z dżemem i wyrównuję ,