Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z masą gruszkową
Najpierw ciasto: Wodę, olej cukier i kakao mieszam i doprowadzam do zawrzenia , odstawiam do wystudzenia. Następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier , następnie po jednym żółtku , masa musi być pulchna, dobrze ubita, cały czas ubijając przekładam masę kakaową. Mąkę , sodę i proszek przesiewam i dodaję po trochu do masy , mieszam delikatnie na najniższych obrotach robota. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia ( tylko spód) Gotowe ciasto wykładam do blaszki ( 33 x 24) wyrównuje, wsadzam do nagrzanego piekarnika, piekę 40 minut w 180 st C
Po upieczeniu studzę i przekrawam na dwa blaty.
Masa: Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki. Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra , w niewielkiej ilości mieszam mąki, budyń i cukier, resztę zagotowuję, i wlewam mieszankę , gotuję jak zwykły budyń . Do gorącego wsypuję galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło. Jak masa jest lekko ciepła wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość.
Jeden blat ciasta smaruję dżemem. W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z dżemem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.
Odstawiam ciasto do zimnego w celu stężenia. Po godzinie -dwóch , można kroić ;)
Po upieczeniu studzę i przekrawam na dwa blaty.
Masa: Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki. Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra , w niewielkiej ilości mieszam mąki, budyń i cukier, resztę zagotowuję, i wlewam mieszankę , gotuję jak zwykły budyń . Do gorącego wsypuję galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło. Jak masa jest lekko ciepła wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość.
Jeden blat ciasta smaruję dżemem. W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z dżemem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.
Odstawiam ciasto do zimnego w celu stężenia. Po godzinie -dwóch , można kroić ;)
mysza75
zbysiowa
Dziękuje Madziu, polecam ciacho, jest pyszniaste :)