Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto gruszkowe z jarzębiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto gruszkowe z marmoladą jarzębinową i cynamonem na pożegnanie lata i powitanie jesieni. Ciekawe połączenie prawda?

Ciasto gruszkowe z jarzębiną

Składniki:

Ciasto gruszkowe z jarzębiną

Spód biszkoptowy

Dodatki

  • marmolada jarzębinowa
  • 3 gruszki
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • białe wino
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe z jarzębiną

Etap:1

Ciasto gruszkowe z jarzębiną
Upieczony spód biszkoptowy odstaw do ostygnięcia.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ucieraj stopniowo dodając płynne masło a kiedy całość zgęstnieje dodaj mąkę ziemniaczaną i połącz z białkami, na koniec dosyp mąkę pszenną i delikatnie połącz. Gotowe ciasto przelej do małej tortownicy i piecz 35 min w 170 stop.

Etap:2

Ciasto gruszkowe z jarzębiną
Ciasto posmaruj cieniutką warstwą marmolady jarzębinowej.

Upieczone ciasto biszkoptowe odstaw do ostygnięcia a potem posmaruj je cieniutką warstwą marmolady jarzębinowej.

Etap:3

Ciasto gruszkowe z jarzębiną
Na warstwie marmolady ułóż kawałki gruszki.

Gruszki obierz i pokrój w plastry, na patelni skarmelizuj cukier dodaj wino, gruszki i świeżo starty cynamon, całość chwilę pogotuj. Tak skarmelizowane gruszki ułóż na cieście.

Etap:4

Ciasto gruszkowe z jarzębiną
Na wierzch ciasta wyłóż porcję ubitej śmietany.

Na wierzch wyłóż porcję bitej śmietany, polej syropem pozostałym na patelni i posyp świeżo tartym cynamonem.