Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z jarzębinąEtap:1
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ucieraj stopniowo dodając płynne masło a kiedy całość zgęstnieje dodaj mąkę ziemniaczaną i połącz z białkami, na koniec dosyp mąkę pszenną i delikatnie połącz. Gotowe ciasto przelej do małej tortownicy i piecz 35 min w 170 stop.
Etap:2
Upieczone ciasto biszkoptowe odstaw do ostygnięcia a potem posmaruj je cieniutką warstwą marmolady jarzębinowej.
Etap:3
Gruszki obierz i pokrój w plastry, na patelni skarmelizuj cukier dodaj wino, gruszki i świeżo starty cynamon, całość chwilę pogotuj. Tak skarmelizowane gruszki ułóż na cieście.
Etap:4
Na wierzch wyłóż porcję bitej śmietany, polej syropem pozostałym na patelni i posyp świeżo tartym cynamonem.
niezły kąsek
Kniejson
Tak ale wyszła mi strasznie gorzka