czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto rabarbarowe z bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne kruche ciasto, lekko kwaśny rabarbar i słodka, wilgotna beza. Ciasto nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto rabarbarowe z bezą

Składniki:

Ciasto rabarbarowe z bezą

Ciasto:

Nadzienie:

Beza:

  • 5 białek,
  • 200g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe z bezą

ETAP 1:

Ciasto rabarbarowe z bezą
Zagnieść kruche ciasto, zetrzeć jasne, potem ciemne, upiec.

1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i cukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st.

2. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto.

3. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180st.