SUPERPRZEPIS

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy niejedno podniebienie. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Polecam gorąco!!!

Składniki:

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie

Biszkopt makowy

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki suchego maku,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

Biszkopt jasny

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus rabarbarowy

  • 1/2 kg rabarbaru,
  • 2 opakowania galaretki zielonej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,

Masa kakaowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 400 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 kieliszek spirytusu.

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie

Przygotowanie biszkoptu makowego

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie
Przygotowuję biszkopt makowy, wykładam na blaszkę i piekę.

Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

Przygotowanie biszkoptu jasnego

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie
Przygotowuję biszkopt jasny, wykładam na blaszkę i piekę.

Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie musu rabarbarowego oraz masy kakaowej

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie
Duszę rabarbar, gdy całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier i galaretki.

Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Masa kakaowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram.

Przełożenie ciasta

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie
Ciasto przekładam musem oraz masą. Wierzch polewam czekoladą.

Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe.
Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.