Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Serniczki śmietankowe z bezą i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 24

Śmietankowe serniczki z opalaną beza włoską i frużeliną z jeżyn, przepis na ten deser zaświtał mi w głowie dzisiaj rano przy porannej kawie.

Serniczki śmietankowe z bezą i owocami

Składniki:

Serniczki śmietankowe z bezą i owocami

Sernik śmietankowy

Beza włoska

  • 2 białka
  • 150 cukru
  • 40ml wody

Frużelina owocowa

Sposób przygotowania:

Serniczki śmietankowe z bezą i owocami
Do miski wbij jaka, dodaj śmietanę, budyń i cukier puder, całość dokładnie połącz po czym przelej do kokilek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150stop na 20min.

W między czasie przygotuj bezę, w rondelku zagotuj wodę z cukrem, całość podgrzewaj do momentu aż syrop osiągnie temp. 135-140°C. Gotowy syrop stopniowo dodawaj do wcześniej ubitych białek, po dokładnym zmiksowaniu beże przełóż do rękawa cukierniczego i przy jego pomocy wyciskaj na krawędzi sernika dekoracyjną obwódkę, po czym opal całość palnikiem.

Do garnka włóż owoce i zasyp je cukrem, całość zagotuj. Po kilku minutach dodaj żelatynę i mąkę rozpuszczona w wodzie, tak powstałą frużelinę przełóż na serniki, całość podawaj po schłodzeniu.

Tagi:

owoce serniki