Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1643]

Odwrócone ciasto rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast.To zawsze się udaje, jest niezwykle puszyste i pyszne.

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Składniki:

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około pół kilo rabarbaru

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto rabarbarowe
1. Rabarbar myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.

2. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy rabarbar. 

3. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

4. Przygotowane ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy.

5. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone.

6. Ciasto studzimy i wyjmujemy tak,żeby rabarbar był u góry.

7. Oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko tarta jajka