dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Trociniak przekładany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie.

Trociniak przekładany

Składniki:

Trociniak przekładany

Biszkopt:

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

Jabłka:

  • 3 galaretki agrestowe
  • 2-3 jabłka

Posypka:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Trociniak przekładany

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Krem:

2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu.

Jabłka:

Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami.

Posypka:

Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.

Przełożenie:

1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego :)