karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto Heli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty przepis, który nie jest wymagający pod względem umiejętności ani składników. Ciasto jest smaczne i ładnie wygląda. Polecam i życzę smacznego!

Ciasto Heli

Składniki:

Ciasto Heli

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiej margaryny
  • pół szkl. cukru
  • 2 jajka
  • żółtko

 

  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem (w razie potrzeby dosłodzić 1-2 łyżki cukru)

 

  • Masa serowa:
  • 125 g miękkiej margaryny
  • pół szkl. cukru
  • 1000 g serka waniliowego (niecałe 3 duże Danio po 400 g)
  • 3 jajka
  • białko
  • 2 budynie śmietankowa bądź waniliowe z cukrem
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto Heli
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Ugotować budynie czekoladowe. Gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Żeby w ciasto nie wsiąknęło zbyt dużo budyniu, polecam uprzednio posypać ciasto cienką warstwą kakao z/lub bułką tartą. Następnie odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budynie śmietankowe/waniliowe i wymieszać. Na końcu, lekko mieszając, połaczyć ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.