Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto herbaciane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Ciasto herbaciane

Składniki:

Ciasto herbaciane

 

  • 1,5 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szkl herbata,
  • 5 dag rodzynki,
  • 5 dag Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto herbaciane
Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec wlać mocny napar z herbaty, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej wąskiej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

tarta