Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto herbaciane 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zakochałam się w tym cieście, gdy tylko pierwszy raz je upiekłam.

Ciasto herbaciane 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto herbaciane 2

 

  • 12,5 dag margaryny
  • 1 mango
  • 1 herbata( torebka)
  • 30 ml rumu
  • 100 ml wody
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto herbaciane 2
Mango kroimy pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ miksujemy przy użyciu blendera. Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem, następnie dodajemy rum i wsypujemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka dodaję miękką margarynę. Może być lekko stopiona. Następnie dodajemy mąkę i miąższ z mango. Po czym dodajemy połowę herbaty sok z cytryny. Rodzynki obsypujemy odrobiną mąki i wsypujemy je do ciasta mieszając. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Używamy wąskiej, długiej blaszki. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Zmodyfikowany przeze mnie.
Ciasto herbaciane 2
Łączenie ciasta z przesianą mąką i proszkiem.
Ciasto herbaciane 2
Łączenie ciasta z musem przygotowanym z owocu mango.
Ciasto herbaciane 2
Rodzynki obsypujemy delikatnie mąką przed dodaniem do ciasta.
Ciasto herbaciane 2
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.