blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Ciasto Honoratki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Ciasto Honoratki

Składniki:

Ciasto Honoratki

 

  • Składniki ciasta:
  • 10 dag krupczatki,
  • 10 dag twarogu,
  • 10 dag masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Składniki ciasta ptysiowego:
  • 5 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 7,5 dag krupczatki, łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki konfitury malinowej,
  • 2 łyżki cukru pudru.

 

  • Składniki kremu:
  • 60 dag malin, 4 żółtka, 7 dag cukru pudru,
  • 2 łyżki przecieru z malin,
  • 5 listków żelatyny,
  • białko.

Sposób przygotowania:

Ciasto Honoratki
zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować, złożyć na pół. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na godzinę. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Zagotować 125 ml wody z masłem, dodać, mieszając, mąkę, potem jajka ,skórkę cytrynową. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżeczką 16 ptysi. Piec 20 min. Ostudzone ptysie przy-kleić konfiturą do krawędzi ciasta, posypać cukrem pudrem i podpiec 4 min. Przetrzeć przez sito 50 dag malin. Ubić żółtka z 6 dag cukru pudru i przecierem z malin, dodać rozpuszczoną żelatynę. Białko ubić z resztą cukru pudru, połączyć z kremem. Wstawić do lodówki. Wyłożyć krem na ciasto i przybrać pozostałymi malinami. Dla dekoracji posypać cukrem pudrem.