Sposób przygotowania:
ciasto jablkowe
Suszone morelki drobno pokroic i zostawic w soku jablkowym nasiaknac,ok.30 min.Odsaczyc morelki ale nie dokonca nastepnie je zmiksowac na mase.Piekarnik nagrzac w 200*.Forme natluszczyc i obsypac mielonymi migdalami.Maslo z miodem utrzec na kremowa mase,dodac zmiksowane morelki,sol,aromat waniliowy.Make z proszkiem do pieczenia wymieszac i dodac powoli do ciasta .Wylac do formy tak przygotowane ciasto.Jablka umyc osuszyc i obrac,pokroic na cztery czesci.Tak przygotowane jablka ponacinac z gory i ukladac na ciescie,lekko dociskajac,posypac cale ciasto migdalami w slupkach.Ciasto piec w temperaturze ok. 180* ok.45 min.Po upieczeniu wyjac ciasto z formy i ostudzic nastepnie posmarowac delikatnie marmolada.