MAGDALENA80

MAGDALENA80

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

ciasto jablkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

proste ciasto nie zawierajace cukru krysztalu tylko miod

ciasto jablkowe

Składniki:

ciasto jablkowe

 

  • 125g suszonych morelek
  • 170 ml soku z jablek
  • 125gr masla
  • 70 gr miodu
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy
  • 250 gr maki tortowej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 5-7 jablek kwaskowych
  • 50 gr migdalow pokrojonych w slupki
  • tlusz i mielone migdaly do formy
  • 60gr marmolady z morelek

Sposób przygotowania:

ciasto jablkowe
Suszone morelki drobno pokroic i zostawic w soku jablkowym nasiaknac,ok.30 min.Odsaczyc morelki ale nie dokonca nastepnie je zmiksowac na mase.Piekarnik nagrzac w 200*.Forme natluszczyc i obsypac mielonymi migdalami.Maslo z miodem utrzec na kremowa mase,dodac zmiksowane morelki,sol,aromat waniliowy.Make z proszkiem do pieczenia wymieszac i dodac powoli do ciasta .Wylac do formy tak przygotowane ciasto.Jablka umyc osuszyc i obrac,pokroic na cztery czesci.Tak przygotowane jablka ponacinac z gory i ukladac na ciescie,lekko dociskajac,posypac cale ciasto migdalami w slupkach.Ciasto piec w temperaturze ok. 180* ok.45 min.Po upieczeniu wyjac ciasto z formy i ostudzic nastepnie posmarowac delikatnie marmolada.