Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo-migdałowe
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plastry. Pokrojone owoce włożyć do miski, skropić sokiem z 1 cytryny i wymieszać z jedną łyżką cukru. 2. Jaja ubić ze 150 g cukru, cukrem waniliowym oraz 200 ml śmietany (śmietanę można dodać pod koniec ubijania) oraz szczyptą soli na puszystą masę ( jak nie wyjdzie puszysta też będzie ok ;) ). Gdy jaja będą ubite dodać mąkę, proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie wymieszać. 3. Piekarnik rozgrzać do 180. Ciasto wlać na blachę, równomiernie rozsmarować i ułożyć cząstki jabłek. Piec ok 30 minut. W tym czasie należy roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Dodać cukru i mleka, raz zagotować. 4. Po upływie 30 minut wyciągnąć ciasto z piekarnika i rozłożyć na zapieczonych jabłkach masę migdałową i piec przez jeszcze ok 15-20 minut.Życzę smacznego :)
kayleb
Gość
Figaro
markiza
Amberr8