Figaro

Figaro

Kucharz
[Przepisów: 3]

Ciasto jabłkowo-migdałowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Doskonałe na jesienne wieczory.

Ciasto jabłkowo-migdałowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo-migdałowe

 

  • 6/7 szt. jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g cukru
  • 200 ml śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 130/150 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-migdałowe
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plastry. Pokrojone owoce włożyć do miski, skropić sokiem z 1 cytryny i wymieszać z jedną łyżką cukru. 2. Jaja ubić ze 150 g cukru, cukrem waniliowym oraz 200 ml śmietany (śmietanę można dodać pod koniec ubijania) oraz szczyptą soli na puszystą masę ( jak nie wyjdzie puszysta też będzie ok ;) ). Gdy jaja będą ubite dodać mąkę, proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie wymieszać. 3. Piekarnik rozgrzać do 180. Ciasto wlać na blachę, równomiernie rozsmarować i ułożyć cząstki jabłek. Piec ok 30 minut. W tym czasie należy roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Dodać cukru i mleka, raz zagotować. 4. Po upływie 30 minut wyciągnąć ciasto z piekarnika i rozłożyć na zapieczonych jabłkach masę migdałową i piec przez jeszcze ok 15-20 minut.Życzę smacznego :)