Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Jagodzianki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sezon jagodowy nie może obyć się bez jagodzianek

Jagodzianki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagodzianki

 

  • 50g świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kg mąki
  • 100g masła
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • Łyżka gęstej śmietany, najlepiej 18%
  • Szklanka jagód
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Jajko do posmarowania bułeczek
  • Gruby cukier do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Na wstępnie drożdże trzeba rozdrobnić i rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą, następnie odstawić
na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski z drożdżami, dosypujemy sól, i wszystko
mieszamy.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko i śmietanę, po
lekkim ostudzeniu, jeszcze ciepłe wlewamy do miski z mąką i drożdżami.


Ciasto wyrabiamy rękami na gładką, jednolitą masę, jak za bardzo się lepi, możemy dosypać więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno
podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy, posypując mąką, na placki o grubości mniej więcej 1 cm. Kroimy na kwadraty wielkości dłoni, na środku
każdego kładziemy trochę jagód, posypujemy cukrem pudrem i składamy wszystkie rogi jak kopertę. Dokładnie zlepiamy w dłoniach formując bułeczki i układamy zlepieniem do dołu, na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Pamiętając o zostawieniu odstępów między jagodziankami, bo przecież urosną.


Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, po tym czasie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
grubym cukrem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Jagodzianki
Zlepiając bułki musimy robić ro bardzo dokładnie, nawet najmniejsza szczelina może spowodować wyciekanie jagód podczas pieczenia
Jagodzianki
Gotowe bułeczki można jeść jeszcze ciepłe, najlepiej ze szklanką mleka

Tagi:

jajko jajka