Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Na wstępnie drożdże trzeba rozdrobnić i rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą, następnie odstawić
na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski z drożdżami, dosypujemy sól, i wszystko
mieszamy.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko i śmietanę, po
lekkim ostudzeniu, jeszcze ciepłe wlewamy do miski z mąką i drożdżami.
Ciasto wyrabiamy rękami na gładką, jednolitą masę, jak za bardzo się lepi, możemy dosypać więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno
podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, posypując mąką, na placki o grubości mniej więcej 1 cm. Kroimy na kwadraty wielkości dłoni, na środku
każdego kładziemy trochę jagód, posypujemy cukrem pudrem i składamy wszystkie rogi jak kopertę. Dokładnie zlepiamy w dłoniach formując bułeczki i układamy zlepieniem do dołu, na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Pamiętając o zostawieniu odstępów między jagodziankami, bo przecież urosną.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, po tym czasie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
grubym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski z drożdżami, dosypujemy sól, i wszystko
mieszamy.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko i śmietanę, po
lekkim ostudzeniu, jeszcze ciepłe wlewamy do miski z mąką i drożdżami.
Ciasto wyrabiamy rękami na gładką, jednolitą masę, jak za bardzo się lepi, możemy dosypać więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno
podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, posypując mąką, na placki o grubości mniej więcej 1 cm. Kroimy na kwadraty wielkości dłoni, na środku
każdego kładziemy trochę jagód, posypujemy cukrem pudrem i składamy wszystkie rogi jak kopertę. Dokładnie zlepiamy w dłoniach formując bułeczki i układamy zlepieniem do dołu, na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Pamiętając o zostawieniu odstępów między jagodziankami, bo przecież urosną.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, po tym czasie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
grubym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
bajtek