sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Ciasto jagodowe z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam jego kruchość z delikatnym smakiem pianki i jagód.

Ciasto jagodowe z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jagodowe z pianką

 

  • ciasto;
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pianka;
  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • kisiel cytrynowy
  • budyń śmietankowy
  • 2 szkl dżemu jagodowego

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z pianką
ciasto; Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i cukier puder z cukrem waniliowym. Zagnieść ciasto. Połowę rozwałkować na prostokątnej blasze. Na ciasto wyłożyć dżem. Drugą połowę schłodzić. pianka; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać kisiel, budyń i cukier puder. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dżem. Całość ozdobić kruszonką z reszty ciasta. Piec ok 50 min.
Ciasto jagodowe z pianką
Ciasto jagodowe z pianką
Ciasto jagodowe z pianką
Ciasto jagodowe z pianką

Tagi:

ciasto