Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto jagodowy miętusek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna chwila słodkości, którą można delektować się w upalne dni przy filiżance kawy. Posmak mięty i smak jagód to idealne połączenie dla tych, którzy stronią od bardzo słodkich deserów.

Ciasto jagodowy miętusek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto jagodowy miętusek

Składniki na spód:

  • · 125 g masła
  • · 180 g herbatników kakaowych

Składniki na masę jagodową:

  • · 500 g twarogu sernikowego
  • · 5 łyżek cukru pudru
  • · 600 ml jagód
  • · 2 galaretki szafirowe

Składniki na masę miętową:

  • · 2 galaretki landrynkowe
  • · Małe opakowanie cukierków miętowych
  • · 660 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • · 2 galaretki żółte
  • · 20 listków mięty
  • · 100 ml jagód

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowy miętusek

przygotowanie galaretek

Ciasto Jagodowy Miętusek
galaretki

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie do lekkiego stężenia (dwie szafirowe w jednej szklance wody, dwie landrynkowe w jednej szklance wody, dwie żółte w dwóch szklankach wody)

przygotowanie spodu

Ciasto Jagodowy Miętusek
spód

Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych herbatników, wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm.

przygotowanie masy jagodowej

Ciasto Jagodowy Miętusek
masa

Następnie robimy masę jagodową, twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem, na koniec wlewamy galaretkami szafirowymi, chwilę miksujemy i łączymy z jagodami delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki, chwilę chłodzimy w lodówce żeby masa stężała.

Przygotowanie masy miętowej

Ciasto Jagodowy Miętusek
masa

W tym czasie robimy masę miętową, cukierki przekładamy do rondelka, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż cukierki się rozpuszczą. Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi.

Przygotowanie masy miętowej

Ciasto Jagodowy Miętusek
masa

Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową.

dekorujemy

Ciasto Jagodowy Miętusek
dekoracja

Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty.

zalewamy galaretką

Ciasto Jagodowy Miętusek
galaretka

Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto.

ETAP 8:

Ciasto Jagodowy Miętusek

Smacznego.