Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik. Przy najmniej i u mnie tak jest. Moja propozycja to sernik na kruchym cieście z masą kajmakową i bakaliami. Pyszny i słodki.

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie z bakaliami

Składniki:

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie z bakaliami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 1 puszka masy kajmakowej

Dodatkowo:

  • 35 g płatków migdałowych
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie z bakaliami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy kajmak i ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie posypujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70-80 minut. Upieczony studzimy. Studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

5. Podanie: Dobrze schłodzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.