Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Śnieżna wyspa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne.

Śnieżna wyspa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śnieżna wyspa

wszystkie składniki:

  • 200 g margaryny
  • · 2 ½ szk. mąki pszennej
  • · 1 ½ szk. cukru
  • · 5 jajek
  • · 4 łyżki śmietany 18 %
  • · 1 łyżka octu 10%
  • · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • · 1 galaretka pomarańczowa
  • · 2 śnieżki na mleko
  • · 2 szk. mleka
  • · 1 czekolada mleczna
  • · 100 g Rafaelo malinowe
  • · 25 dag borówek

Sposób przygotowania:

Śnieżna wyspa

przygotowanie ciasta

Śnieżna wyspa
ciasto

Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem, następnie wbijamy pojedynczo jajka, wlewamy 2 łyżki śmietany oraz ocet.

miksowanie

Śnieżna wyspa
ciasto

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy.

łączenie z borówkami

Śnieżna wyspa

Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.

przygotowanie galaretki

Śnieżna wyspa
galaretka

Pieczemyý piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy do lekkiego stężenia.

przygotowanie masy

Śnieżna wyspa
masa

Śnieżki z mlekiem ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę i wylewamy masę na ciasto.

dekorowanie

Śnieżna wyspa

Utykamy dowolnie Rafaelo i polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami śmietany.

ETAP 7:

Śnieżna wyspa

Ciasto chłodzimy 1 godzinę w lodówce.

Gotowe.