Sposób przygotowania:
Ciasto jajko sadzone z szampańską nutąBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite, dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po żółtku i wymieszać.
ETAP 2:
Do miski przesiać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
Masa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia.
W rondlu zagotować wino, następnie gotować jeszcze 1 minute. Zdjąć z ognia i wymieszać z napęczniałą żelatynę,aby się rozpuściła. Ostudzić. Do miski przełożyć serek, jogurt i wymieszać z cukrem brzozowym. Do nabiału dodać galaretkę z wina ( powinna być jeszcze płynna) i zmiksować aby nie było grudek. Odłożyć do lodówki na około 5 minut, aby masa lekko stężała.
Wykonanie
Brzoskwinie osuszyć z soku. W razie konieczności nadać im za pomocą noża ładny kształt.
Na ostygnięty biszkopt ( pozostawić do w formie) wyłożyć masę i wyrównać. Ułożyć połówki owoców, wciskając je przy tym w masę delikatnie. Odłożyć do lodówki na 10-15 minut. Następnie posmarować do około brzoskwiń płynna galaretką, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Justi2401
monikaT83
Justi2401 napisał(a):
Jagodowa
monikaT83
Jagodowa napisał(a):