monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 135
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wersje, które są obecne w sieci przygotowane są na bazie śmietany kremówki. Moja propozycja zbudowana jest na serku homogenizowanym i jogurcie greckim. Zapraszam.

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 65 g mąki
  • 30 g ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Masa szampańska:
  • 375 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 250 g jogurt grecki lekki
  • 200 ml białego wina musującego
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 30 g cukru brzozowego
  • Dodatkowo:
  • 300 g brzoskwiń z puszki- 9 połówek
  • 9 łyżeczek płynnej galaretki brzoskwiniowej-opcjonalnie
  • Forma 23,5*23,5 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą

Biszkopt:

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą
do ubitej piany z białek dodać cukier a potem żółtka

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite, dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po żółtku i wymieszać.

ETAP 2:

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą
do masy jajecznej dodać makę i proszek wymieszać

Do miski przesiać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.

Masa:

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą
do masy serkowo-jogurtowej dodać zagotowane wino i wymieszać

Żelatynę zalać 3 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia.

W rondlu zagotować wino, następnie gotować jeszcze 1 minute. Zdjąć z ognia i wymieszać z napęczniałą żelatynę,aby się rozpuściła. Ostudzić. Do miski przełożyć serek, jogurt i wymieszać z cukrem brzozowym. Do nabiału dodać galaretkę z wina ( powinna być jeszcze płynna) i zmiksować aby nie było grudek. Odłożyć do lodówki na około 5 minut, aby masa lekko stężała.

Wykonanie

Ciasto jajko sadzone z szampańską nutą
na koniec na masie szampańskiej ułożyć połówki brzoswkiń

Brzoskwinie osuszyć z soku. W razie konieczności nadać im za pomocą noża ładny kształt.

Na ostygnięty biszkopt ( pozostawić do w formie) wyłożyć masę i wyrównać. Ułożyć połówki owoców, wciskając je przy tym w masę delikatnie. Odłożyć do lodówki na 10-15 minut. Następnie posmarować do około brzoskwiń płynna galaretką, ale nie jest to konieczne.

Smacznego!