Sposób przygotowania:
Makowy biszkopt z brzoskwiniami
Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu na opakowaniu. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wymiarach 36/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce śmietany. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę, ułożyć pokrojone, osączone z syropu brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Odłożyć do lodówki do stężenia.
marietta