Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowy biszkopt z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką jest rewelacyjne.

Makowy biszkopt z brzoskwiniami

Składniki:

Makowy biszkopt z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Makowy biszkopt z brzoskwiniami
Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu na opakowaniu. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wymiarach 36/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce śmietany. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę, ułożyć pokrojone, osączone z syropu brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Odłożyć do lodówki do stężenia.