Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe "Milka"ciasto kakaowe
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do piany dodajemy po 1 łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i tu ucieramy już krócej- jak tylko żółtko się połączy z masą dodajemy kolejne.
Wyłączamy robot i dalej działamy już ręcznie.
Do masy przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z kakao- mieszamy szpatułką dokładnie, ale delikatnie, żeby masa nam nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia- boków nie smarujemy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Studzimy w tortownicy, dlatego najlepiej mieć takie dwie.
Oba blaty ponczujemy.
masa serowa
Odlewamy pół szklanki mleka.
W odlanej części rozrabiamy make ziemniaczaną, resztę mieszając podgrzewamy razem z połamaną czekoladą i cukrem.
Gdy zauważymy że mleko zaczyna "parować" wlewamy rozrobioną mąkę i nie przerywajac mieszania całość zagotowujemy.
Nie wolno zaprzestać mieszania, bo zrobią się kluchy!
Masę budyniową dokładnie studzimy, mieszając od czasu do czasu, żeby nie było "kożucha"
Masło ucieramy na puch i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu- pamiętamy, ze za każdym razem trzeba dokładnie zmiksować masę.
Pod koniec można dodać ekstrakt lub % ;)
Masę dzielimy na połowę
Na dolny blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim, na górę wykładamy masę i wkładamy do lodówki.
polewa
Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy masło i czekoladę pokrojoną na kawałki oraz cukier- mieszamy do rozpuszczenia i zagotowania.
Polewę lekko studzimy
Letnią wylewamy na krem- wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto wyjmujemy na 10-15 minut przed podaniem
Smacznego :)
Justi2401