Sposób przygotowania:
Ciasto "Jamajka"ciasto
Pieczemy tak jak biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy porcjami cukier.
Gdy cukier sie rozpuści zmieszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy razem budyniem i proszkiem do pieczenia prosto do masy i mieszamy już ręcznie szpatułką.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Dolny blat przekładamy z powrotem do blaszki i smarujemy dżemem porzeczkowym.
galaretka
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie części i smarujemy sokiem z cytryny, układamy na cieście.
Galaretki rozpuszczamy w 1,25 l wrzącej wody, studzimy i gdy zacznie tężeć wylewamy delikatnie na banany.
Nie wylewam bezpośrednio na ciasto, tylko na łyżkę , rozprowadzając galaretkę po całym cieście.
Blaszkę wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
śmietana
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do stężenia, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i żelatynę.
Od razu przekładamy śmietanę na galaretkę i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Górę posypujemy lekko cukrem pudrem.
misia5
reanja
jest trochę, ale warto:)