reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto "Jamajka"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Ciasto jest pyszne i z gatunku tych lżejszych, idealne na rodzinne spotkana, tak samo jak i do popołudniowej kawki :)

Ciasto "Jamajka"

Składniki:

Ciasto "Jamajka"

 

  • 5 dużych lub 6 małych jaj

 

  • szklanka cukru

 

  • 1 budyń czekoladowy

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • warstwa z galaretką

 

  • 3 galaretki cytrynowe

 

 

 

 

  • warstwa śmietanowa

 

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

  • 1/4 wody

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Jamajka"

ciasto

Ciasto "Jamajka"
ciasto wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu

Pieczemy tak jak biszkopt.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy porcjami cukier.

Gdy cukier sie rozpuści zmieszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.

Mąkę przesiewamy razem budyniem i proszkiem do pieczenia prosto do masy i mieszamy już ręcznie szpatułką.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Dolny blat przekładamy z powrotem do blaszki i smarujemy dżemem porzeczkowym.

galaretka

Ciasto "Jamajka"
galaretkę wylewamy bardzo ostrożnie i dopiero wtedy gdy zaczyna tężeć

Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie części i smarujemy sokiem z cytryny, układamy na cieście.

Galaretki rozpuszczamy w 1,25 l wrzącej wody, studzimy i gdy zacznie tężeć wylewamy delikatnie na banany.

Nie wylewam bezpośrednio na ciasto, tylko na łyżkę , rozprowadzając galaretkę po całym cieście.

Blaszkę wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

śmietana

Ciasto "Jamajka"
żelatyna szybko tężeje, dlatego od razu śmietanę przekładam na galaretkę

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do stężenia, następnie lekko podgrzewamy do rozpuszczenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i żelatynę.

Od razu przekładamy śmietanę na galaretkę i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Górę posypujemy lekko cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto owoce