Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto Jamajka
Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach.
Następnie porcjami dodawać cukier, cały czas miksować aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników.
Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować galaretki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej wszystkie galaretki.
Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt. Blat nasączyć 7 łyżkami herbaty, ja smaruje blat pędzelkiem silikonowym wtedy ładnie i równomiernie się nasącza.
Następnie posmarować 4 łyżkami dżemu. Odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężec i nabierze gęstej kisielowatej konsystencji.
Gdy galaretka będzie gotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojona strona do dołu.
Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Gdy galaretki stężeją przygotować masę śmietankową z czekoladą. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę aby napęczniała.
Następnie podgrzać ale nie gotować i rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek oraz starta czekoladę. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę.
Dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Ładnie wyrównać. Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu też nasączyć go 7 łyżkami herbaty.
Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować śmietankę na wierzch. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Zmiksować aż składniki się rozpuszczą. Wyłożyć na wierzch ciasta i ładnie wyrównać.
Posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
halina