BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort na 50 - urodziny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik zrobiony jako prezent dla rodziny,jest o smaku śmietankowo serowym obłożony rurkami ,ozdobiony ozdobami zrobionymi prze zemnie.

Tort na 50 - urodziny

Składniki:

Tort na 50 - urodziny

 

  • Forma 24/36
  • Biszkopt;
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli,

 

  • Krem śmietankowy z mascarpone;
  • 500 g. serka mascarpone,
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 op.śmietan fix,

 

  • Krem śmietankowy;
  • 600 ml śmietany kremówki,
  • 3 śmietan fixy,
  • 2 łyżki duże cukru pudru.
  • Dodatkowo;
  • Rurki śmietankowe 1 op,
  • Rurki czekoladowe 1 op,
  • wstążka 2,5 m ,
  • ozdoby do dekoracji według swojej koncepcji.
  • do nasączenia;
  • sok z 1/2 cytryny ,
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody ,
  • 2 - 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tort na 50 - urodziny
Do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier i żółtka. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie mieszając dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka ) Po upieczeniu biszkopt wystudzić przekroić na trzy blaty

Krem 1 . Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.

 Krem 2 .Bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan fix . Serek mascarpone przekładamy do miski , lekko mieszamy i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.

Składanie tortu: Biszkopt dzielimy na trzy blaty, nasączamy ponczem z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy część kremu z serkiem mascarpone, nakładamy drugi blat i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat, dobrze uciskamy boki i środek tortu aby był równy.

Cały tort smarujemy kremem tylko śmietankowym, boki tortu obkładamy jeszcze rurkami na przemian śmietankowa, czekoladowa i tak cały tort w koło jest to pracochłonne ale warto.

Obwiązujemy cały tort dookoła wstążką i układamy dekoracje które zrobiłam sama, oprócz tego dekoruję jeszcze kremem śmietankowym.

Gotowy tort wkładamy do lodówki na parę godzin .