Sposób przygotowania:
Tort na 50 - urodziny
Do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier i żółtka. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie mieszając dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka ) Po upieczeniu biszkopt wystudzić przekroić na trzy blaty
Krem 1 . Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
Krem 2 .Bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan fix . Serek mascarpone przekładamy do miski , lekko mieszamy i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
Składanie tortu: Biszkopt dzielimy na trzy blaty, nasączamy ponczem z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy część kremu z serkiem mascarpone, nakładamy drugi blat i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat, dobrze uciskamy boki i środek tortu aby był równy.
Cały tort smarujemy kremem tylko śmietankowym, boki tortu obkładamy jeszcze rurkami na przemian śmietankowa, czekoladowa i tak cały tort w koło jest to pracochłonne ale warto.
Obwiązujemy cały tort dookoła wstążką i układamy dekoracje które zrobiłam sama, oprócz tego dekoruję jeszcze kremem śmietankowym.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na parę godzin .
Krem 1 . Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
Krem 2 .Bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan fix . Serek mascarpone przekładamy do miski , lekko mieszamy i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
Składanie tortu: Biszkopt dzielimy na trzy blaty, nasączamy ponczem z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy część kremu z serkiem mascarpone, nakładamy drugi blat i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat, dobrze uciskamy boki i środek tortu aby był równy.
Cały tort smarujemy kremem tylko śmietankowym, boki tortu obkładamy jeszcze rurkami na przemian śmietankowa, czekoladowa i tak cały tort w koło jest to pracochłonne ale warto.
Obwiązujemy cały tort dookoła wstążką i układamy dekoracje które zrobiłam sama, oprócz tego dekoruję jeszcze kremem śmietankowym.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na parę godzin .
gusia1000
misia5
BozenaMatuszczyk
Miło mi dziekuje .Oddaje całe serce w dekoracje bardzo to lubie.