Emilia ^ ^

Emilia ^ ^

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gofry drożdżowe z polewą waniliową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

.............................................

Gofry drożdżowe z polewą waniliową

Składniki:

Gofry drożdżowe z polewą waniliową

 

 

  • Na polewę waniliową:
  • 1/4 l mleka
  • trochę startej skórki z cytryny
  • 50g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 żółtka (wielkości M)
  • owoce sezonowe np. truskawki, wiśnie albo maliny

Sposób przygotowania:

Gofry drożdżowe z polewą waniliową
1. Na ciasto gofrowe rozpuścić drożdże i cukier, mieszając je z mlekiem.
Margarynę, jajka i sól utrzeć na kremową masę. Dodać stopniowo mleko z drożdżami i mąkę, aż do powstania gładkiego ciasta. Przykryć ciasto drożdżowe ścierką o odstawić na ok. 1 godzinę.
2. Tuż przed pieczeniem gofrów przygotować polewę waniliową. Zagotować mleko za skórką cytryny i cukrem.
Gotować około 1 minuty, potem odstawić garnek na bok. Cukier waniliowy dobrze utrzeć z żółtkami. Wlewać powoli do gorącego mleka i ciągle mieszać.
3. Mieszankę waniliową ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając tak długo zagotowywać na małym ogniu, aż polewa stanie się gęściejsza. Zdjąć garnek z ognia i przykryć pokrywką.
4. Ciasto jeszcze raz dobrze wymieszać.
Gofry piec w podgrzanej, natłuszczonej gofrownicy i kłaść je na kracie obok siebie, a następnie polać gorącą polewą waniliową. Przybrać dowolnymi owocami.