Sposób przygotowania:
Gofry drożdżowe z polewą waniliową
1. Na ciasto gofrowe rozpuścić drożdże i cukier, mieszając je z mlekiem.
Margarynę, jajka i sól utrzeć na kremową masę. Dodać stopniowo mleko z drożdżami i mąkę, aż do powstania gładkiego ciasta. Przykryć ciasto drożdżowe ścierką o odstawić na ok. 1 godzinę.
2. Tuż przed pieczeniem gofrów przygotować polewę waniliową. Zagotować mleko za skórką cytryny i cukrem.
Gotować około 1 minuty, potem odstawić garnek na bok. Cukier waniliowy dobrze utrzeć z żółtkami. Wlewać powoli do gorącego mleka i ciągle mieszać.
3. Mieszankę waniliową ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając tak długo zagotowywać na małym ogniu, aż polewa stanie się gęściejsza. Zdjąć garnek z ognia i przykryć pokrywką.
4. Ciasto jeszcze raz dobrze wymieszać.
Gofry piec w podgrzanej, natłuszczonej gofrownicy i kłaść je na kracie obok siebie, a następnie polać gorącą polewą waniliową. Przybrać dowolnymi owocami.
Margarynę, jajka i sól utrzeć na kremową masę. Dodać stopniowo mleko z drożdżami i mąkę, aż do powstania gładkiego ciasta. Przykryć ciasto drożdżowe ścierką o odstawić na ok. 1 godzinę.
2. Tuż przed pieczeniem gofrów przygotować polewę waniliową. Zagotować mleko za skórką cytryny i cukrem.
Gotować około 1 minuty, potem odstawić garnek na bok. Cukier waniliowy dobrze utrzeć z żółtkami. Wlewać powoli do gorącego mleka i ciągle mieszać.
3. Mieszankę waniliową ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając tak długo zagotowywać na małym ogniu, aż polewa stanie się gęściejsza. Zdjąć garnek z ognia i przykryć pokrywką.
4. Ciasto jeszcze raz dobrze wymieszać.
Gofry piec w podgrzanej, natłuszczonej gofrownicy i kłaść je na kracie obok siebie, a następnie polać gorącą polewą waniliową. Przybrać dowolnymi owocami.
Pyza