Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto jeżynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Śmietanowe ciasto z jeżynami i galaretką dla małych łasuchów ale i dla tych większych takich jak ja.

Ciasto jeżynowe

Składniki:

Ciasto jeżynowe

Spód biszkoptowy

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jeżynowy

  • 400g jeżyn
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wody
  • 70g cukru

Dodatki

Sposób przygotowania:

Ciasto jeżynowe
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia całość delikatnie połącz, gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy i piecz 35min w 170stop.

Jeżyny zmiksuj a potem przelej przez sito, dodaj ubitą śmietankę, cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.

Tak powstały mus wylej na upieczony spód biszkoptowy i odstaw do stężenia, gotowe ciasto wykończ galaretką i bitą śmietaną.