katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto z jeżynami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto smaczne do kawki i nie tylko .Jest troszkę chrupiące z jeżynowych powodów .Co mnie akurat wcale nie przeszkadza .Ale jeżyny tak mają i cóż:))))

Ciasto z jeżynami i śmietaną

Składniki:

Ciasto z jeżynami i śmietaną

 

  • na ciasto

 

  • mąka 3,5 szkl
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • masło albo margaryna 1 kostka(250)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • masa jeżynowa

 

  • jeżyny po odlaniu soku 1,5 litra
  • wiórki kokosowe ok 1/2 paczki
  • kisiel wiśniowy 1 op
  • rodzynki ok 1 szkl

 

  • dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jeżynami i śmietaną
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odkładany na ok 60 min do lodówki. Rodzynki płuczemy i dodajemy do jeżyn. Dodajemy też wiórki i kisiel, dobrze razem mieszamy. Jedną część ciasta wykładamy na dno przygotowanej dużej blaszki oprószamy mąką i wykładamy masę jeżynową. Resztę ciasta urywamy po kawałku i przykrywamy jeżyny. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.Ciasto studzimy. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na op i wykładamy na ciasto. Śnieżkę można zastąpić śmietaną kremówką. Jeżyny zasypuję w słoju cukrem a gdy puszczą sok odlewam go. Jeżyny które pozostają wykorzystałam do ciasta.