Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kostka ciasta pełna aromatycznych brzoskwiń z pianką jeżynową i bezą. Lekkie i bardzo smaczne. Z chęcią sięga się po następną porcję :)

Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką

 

Sposób przygotowania:

Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać łopatką. Na dnie formy 21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić. Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić. Wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę energicznie mieszając. Wystudzić. Kiedy zacznie lekko tężeć ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Wkładać porcjami do jeżyn i trzepaczką delikatnie łączyć. Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wyrównać. Odstawić do stężenia. Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego!
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z formy i usunąć papier.
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką
Brzoskwinie prażyć, aż puszczą sok. Wlać rozpuszczoną galaretkę.
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką
Tężące brzoskwinie wylać na biszkopt i wyrównać powierzchnię.
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką
Do jeżyn wkładać porcjami ubitą śmietankę i delikatnie mieszać.