jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto jeżynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite ciasto z owocami lata

Ciasto jeżynowe

Składniki:

Ciasto jeżynowe

 

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • sól- szczypta
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • WIERZCH:
  • 1 kg jeżyn
  • 10 dag białego sera trzykrotnie mielonego
  • 15 dag tłustej lekko kwasnej śmietany
  • 2 cukry waniliowe
  • skórka pomarańczowa otarta- szczypta
  • KRUSZONKA:
  • 20 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 18 dag sklarowanego masła
  • cukier puder- do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto jeżynowe
CIASTO:
Mąke przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże i 1 łyżke cukru rozmieszać w 100 ml mleka, wlać do zagłębienia. Dodać troche mąki i przyrządzić rozczyn. Zostawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Cukier, masło w płatkach, jajko, sól, skórkę cytrynową rozmieścić na brzegu mąki. Zaczynając od środka zagnieść gładkie sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podciągnąć do góry brzegi, ciasto ponakłuwać widelcem.
WIERZCH:
Jeżyny opłukać i odsączyć. Ser wymieszać ze śmietaną, żółtkiem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Posmarować ciasto masą serową, na wierzchu ułożyć jeżyny.
KRUSZONKA:
Z mąki, cukru, żółtka i sklarowanego masła przygotować kruszonkę i posypać jeżyny. Piec około 30 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć ostudzić i posypać cukrem pudrem.