Sposób przygotowania:
Ciasto jeżynowe
CIASTO:
Mąke przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże i 1 łyżke cukru rozmieszać w 100 ml mleka, wlać do zagłębienia. Dodać troche mąki i przyrządzić rozczyn. Zostawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Cukier, masło w płatkach, jajko, sól, skórkę cytrynową rozmieścić na brzegu mąki. Zaczynając od środka zagnieść gładkie sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podciągnąć do góry brzegi, ciasto ponakłuwać widelcem.
WIERZCH:
Jeżyny opłukać i odsączyć. Ser wymieszać ze śmietaną, żółtkiem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Posmarować ciasto masą serową, na wierzchu ułożyć jeżyny.
KRUSZONKA:
Z mąki, cukru, żółtka i sklarowanego masła przygotować kruszonkę i posypać jeżyny. Piec około 30 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Mąke przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże i 1 łyżke cukru rozmieszać w 100 ml mleka, wlać do zagłębienia. Dodać troche mąki i przyrządzić rozczyn. Zostawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Cukier, masło w płatkach, jajko, sól, skórkę cytrynową rozmieścić na brzegu mąki. Zaczynając od środka zagnieść gładkie sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podciągnąć do góry brzegi, ciasto ponakłuwać widelcem.
WIERZCH:
Jeżyny opłukać i odsączyć. Ser wymieszać ze śmietaną, żółtkiem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Posmarować ciasto masą serową, na wierzchu ułożyć jeżyny.
KRUSZONKA:
Z mąki, cukru, żółtka i sklarowanego masła przygotować kruszonkę i posypać jeżyny. Piec około 30 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć ostudzić i posypać cukrem pudrem.