suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto jogurtowa lekkość

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekkie, jogurtowe ciasto z truskawkami.

Ciasto jogurtowa lekkość

Składniki:

Ciasto jogurtowa lekkość

 

  • Ciasto:
  • szklanka mąki;
  • szklanka cukru pudru;
  • 5 jaj;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • Masa;
  • 1 litr jogurtu naturalnego;
  • serek waniliowy homogenizowany 1 opakowanie;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 6 łyżek żelatyny;
  • 50 dag truskawek;
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowa lekkość
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, żółtka natomiast utrzeć z cukrem pudrem na pienistą masę, połączyć z pianą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać. Przelać ciasto na formę do pieczenia i piec ok 20 min., w tem 180oC. Masa: Serek utrzeć lub zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i waniliowym na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać do masy i wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wstawić na ok godzinę do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na ciasto. Na wierzch poukładać, pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość włożyć ponownie na ok godzinę do lodówki.