SUPERPRZEPIS

Ciasto jogurtowe

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto jogurtowe Więcej zdjęć (2)

Ciasto jogurtowe powinno być mięciutkie, puchate, pachnące i pyszne. To ciasto spełnia wszystkie te wymogi przy czym jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto jogurtowe

ciasto:

  • kubeczek 125 gram jogurtu u mnie morelowy, ale smak jest dowolny i może być nawet naturalny
  • 3/4 kubeczka oleju
  • 1,5 kubeczka cukru
  • 2 kubeczki maki pszennej
  • 1 kubeczek mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 banan
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe

ETAP 1:

Ciasto jogurtowe
Jabłko i banana obrac i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki ciasta są odmierzane kubeczkiem w którym był jogurt.
Jabłko i banana obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

ETAP 2:

Ciasto jogurtowe
Do ubitych białek dodać żóltka z jajek.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać powoli cukier i cały czas ubijać, kiedy piana będzie biała i szklista dodać żółtka i mieszać na mniejszych obrotach miksera.

ETAP 3:

Ciasto jogurtowe
Owoce po dodaniu do ciasta delikatnie z nim połaczyć.

Do masy jajecznej wlać olej i jogurt po dokładnym wymieszaniu, odłożyć mikser i już delikatnie mieszając dodać wymieszane i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia na koniec dodać skórkę i owoce.

ETAP 4:

Ciasto jogurtowe
Ciasto można tez upiec w innej małej formie.

Okrągłą formę z kominkiem około 24 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać ciasto, wyrównać i piec w temp. 170st około 50 minut do suchego patyczka.

Upieczone i wystudzone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem.