izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ciasto jogurtowe gruszkowo-bananowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotne, zdrowe, szybkie i tanie z migdałową nutą. Doskonałe połączenie gruszki i banana. Najlepiej smakuje z kawą, herbatą bądź mlekiem.

Ciasto jogurtowe gruszkowo-bananowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto jogurtowe gruszkowo-bananowe

 

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 300 g
  • Olej 1/5 szklanki
  • Mleko 0,5 szklanki
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Migdałowy olejek do ciasta
  • Gruszka
  • Banan

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe gruszkowo-bananowe
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy olej, jogurt naturalny i olejek do ciasta. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. 2. W drugim naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Dodajemy to stopniowo do masy, która została wcześniej utarta, cały czas mieszamy. Gdyby ciasto zrobiło się zbyt gęste, dolewamy stopniowo mleko w niewielkich ilościach. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gęstość podobną do śmietany. 3. Gruszkę i bana kroimy na małe kawałki. Dodatkowo gruszkę posypujemy mąką, aby nie opadła na dno ciasta. 4. Foremkę do ciasta ( ja użyłam formy o wymiarach 33x12 cm)wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę, na jej wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto jogurtowe gruszkowo-bananowe
Ciasto na bazie jogurtu naturalnego może być zjedzone nawet przez tych dbających o linię :)