Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe gruszkowo-bananowe
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy olej, jogurt naturalny i olejek do ciasta. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. 2. W drugim naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Dodajemy to stopniowo do masy, która została wcześniej utarta, cały czas mieszamy. Gdyby ciasto zrobiło się zbyt gęste, dolewamy stopniowo mleko w niewielkich ilościach. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gęstość podobną do śmietany. 3. Gruszkę i bana kroimy na małe kawałki. Dodatkowo gruszkę posypujemy mąką, aby nie opadła na dno ciasta. 4. Foremkę do ciasta ( ja użyłam formy o wymiarach 33x12 cm)wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę, na jej wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Nina W.
izek