zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto jogurtowe z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

najlepsze jest jeszcze ciepłe

Ciasto jogurtowe z jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z jabłkiem

 

  • 6 jajek
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 duży jogurt brzoskwiniowy ( 350g )
  • 3,5 szt średnich jabłek
  • 1 łyżka grubego cukru brązowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z jabłkiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku i ucierać aż masa będzie puszysta. Wlać jogurt i nadal ucierać. Na koniec nadal ucierając dodawać po łyżce mieszanki maki z proszkiem do pieczenia. Gęstą masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne za pomocą drylownicy do jabłek, przekroić na pół. Każdą połówkę jabłka ponacinać, oprószyć spód mąką i ułożyć na cieście. Następnie posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut.
Ciasto jogurtowe z jabłkiem
masę wyłożyć do tortownicy, ułożyć jabłka i posypać brązowym cukrem.
Ciasto jogurtowe z jabłkiem
ciasto jogurtowe po upieczeniu należy poaypac cukrem pudrem.