WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto kruche z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ciasto kruche zrobione na samych żółtkach, z nadzieniem z jagód wymieszanych z kisielem. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.

Ciasto kruche z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kruche z jagodami

Ciasto kruche:

  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier waniliowy (32g)
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 200g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany lub serka homogenizowanego

Nadzienie:

  • ok. 4szkl. mrożonych jagód
  • 2 małe kisiele ekspresowe z cukrem o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jagodami

ETAP 1:

Składniki sypkie na ciasto kruche umieścić w misce. Dodać żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na dwie mniej więcej równe części.

Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blachy prostokątnej 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie wymieszać jagody z kisielami i cukrem. Wyłożyć na ciasto.

Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 175 stopniach.

Wyjąć ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto kruche z jagodami
Ciasto kruche z jagodami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto kruche z jagodami
Druga część ciasta starta na tarce na owoce
Ciasto kruche z jagodami
Owoce wymieszane z kisielem i cukrem rozlożone na podpieczonym spodzie
Ciasto kruche z jagodami
Pierwsza cześć ciasta kruchego rozwalkowana i wyłożona do blachy