zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciasto Jugosłowiańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, ale ciekawe ciasto.

Ciasto Jugosłowiańskie

Składniki:

Ciasto Jugosłowiańskie

 

  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik dżemu porzeczkowego
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Jugosłowiańskie
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Do momentu aż powstanie gładka masa. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Następnie delikatnie łączymy z masą. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę. Na wierzch na całej powierzchni rozprowadzamy dżem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Kiedy cukier się rozpuści białka wylewamy na dżem równo rozprowadzając. Pieczemy przez ok 30-40 min w 180 C.

Tagi:

jajko jajka