goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto kakaowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jest obłędne dzięki pysznej wkładce kokosowej. W oryginalnym przepisie jest 20 dag kokosa, sugeruję zmniejszyć go nawet o połowę.

Ciasto kakaowe z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowe z kokosem

 

  • ciasto ciemne:
  • mąka pszenna 35 dag
  • cukier 25 dag
  • margaryna 25 dag
  • jaja 6 sztuk
  • mleko 1/2 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki

 

  • wkładka kokosowa:
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • cukier 20 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • białka 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • śmietana 5 łyżek

 

  • do posypania
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z kokosem
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko dokładnie mieszamy.Margarynę ucieramy z cukrem żółtkami, dodajemy suche składniki. Dodajemy ubite białka. Mieszamy. Wszystkie składniki wkładki kokosowej mieszamy. Połowę ciemnego ciasta przekładamy na blaszkę, na nią kokos, na wierzch pozostałe ciemne ciasto. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy, wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Ciasto kakaowe z kokosem
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy, dolewamy mleko
Ciasto kakaowe z kokosem
Margarynę ucieramy z cukrem żółtkami, dodajemy suche składniki
Ciasto kakaowe z kokosem
Połowę ciemnego ciasta przekładamy na blaszkę, na nią kokos, na wierzch pozostałe ciemne ciasto
Ciasto kakaowe z kokosem
Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach

Tagi:

ciasto