czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto kakaowe z kremem toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam do kremu dodać siekane orzechy laskowe - super smakuje i super się komponuje z tym ciastem.Polecam!!

Ciasto kakaowe z kremem toffi

Składniki:

Ciasto kakaowe z kremem toffi

 

  • mąki tortowej,2 łyżki kakao ciemnego,2 łyżki budyniu kakaowego,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

  • 1,5 puszki gotowego karmelu kakaowego lub
  • mleko skondensowane kakaowe gotowene 2,5 godziny
  • 1 kostka margaryny Kasi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z kremem toffi
Upiec biszkopt w formie 25/30 i pozostawić do przestygnięcia.
Margarynę dokładnie rozetrzeć i dodawać zimny karmel i dokładnie połaczyć.Można zostawić odrobinę karmelu do dekoracji.

Zimny biszkopt przekroić na 2 (lub 3 jeśli wyszedł wysoki) plastry i delikatnie nasączyć słabą kawą (z ekspresu - nie parzoną).
Pierwszą część ciasta posmarować masą przykryć ciastem i delikatnie docisnąć.Jeśli mamy więcej części ciasta postąpić podobnie z następną częścią.Posmarować ciasto na wierzchu pozostała masą.Zrobić na wierzchu rowki dekoracyjne (można do tego wykorzystać nawet widelec) i włożyć pozostały karmel do szprycki i udekorować wg uznania.