ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto kakaowe z pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kakaowe z pomarańczą, gruszką na oleju jest bardzo wilgotne, aromatyczne, smaczne, pianka bezowa jest dodatkiem trafionym do ciasta.

Ciasto kakaowe z pianką bezową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kakaowe z pianką bezową

 

  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • kakao 3 łyżki,
  • maślanka 1/2 szklanki,
  • pomarańcza 2 sztuki,
  • gruszka 2 sztuki,
  • białka 6 sztuk,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z pianką bezową

ETAP 1:

Ciasto kakaowe z pianką bezową
wszystkie składniki temperatura pokojowa,

Jajka, cukier, olej mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty.

ETAP 2:

Ciasto kakaowe z pianką bezową
zamiast maślanki dodać kefir, zsiadłe mleko.

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać maślankę i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Ciasto kakaowe z pianką bezową
Owoce świeże dajemy jakie lubimy lub mamy.

Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać kawałki obranej pomarańczy, gruszki.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut

ETAP 4:

Ciasto kakaowe z pianką bezową

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników.

ETAP 5:

Ciasto kakaowe z pianką bezową

Na podpieczone ciasto wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej z 30 minut.

ETAP 6:

Ciasto kakaowe z pianką bezową

Upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie.

ETAP 7:

Ciasto kakaowe z pianką bezową

Zimne ciasto przełożyć na talerz.