SUPERPRZEPIS

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami Więcej zdjęć (2)

Proste, słodkie i dość szybkie ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami. Ja swoje dodatkowo przełamałam lekko kwaśnym smakiem galaretki gruszkowej.

Składniki:

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami

Ciasto kakaowe:

Kulki kokosowe:

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 120 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 łyżki mleka

 

  • 1 opakowanie galaretki gruszkowej

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami

Etap 1:

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami
Z podanych składników przygotować za pomocą miksera gładkie ciasto.

Margarynę utrzeć z cukrem, kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę i kakao. Na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, którą delikatnie połączyć z ciastem.

Etap 2:

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami
W rondlu roztopić masło i połączyć z pozostałymi składnikami.

Masło roztopić z dodatkiem cukru, mleka i wiórek kokosowych.

Etap 3:

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami
Do formy wlać masę kakaową, a na jej wierzch położyć kulki z kokosa.

Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę kakaową. Z przygotowanej masy kokosowej uformować 15 sztuk kulek i rozłożyć na cieście. Kulki lekko docisnąć.

Etap 4:

Ciasto kakaowe z kokosowymi kulkami
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez 25 minut. (U mnie w formie 24x40 ). Przestudzić. Na wierzch wylać galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.


Tagi:

jajko jajka