jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciasto kakaowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Co powiecie o cieście kakaowym z rabarbarem i chrupiącą cukrową skórką? Szybko, niedrogo i prosto, a efekt smakowity!

Ciasto kakaowe z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kakaowe z rabarbarem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru brązowego do posypania
  • bratki i mięta do przybrania

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z rabarbarem
Obierz rabarbar i pokrój łodygi na połówki.

Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Połącz składniki suche i mokre. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na górze ciasta ułóż łodygi rabarbaru i posyp cukrem.

Upiecz ciasto w temp. 170 st C do suchego patyczka. (około 35 min).

Po wystudzeniu przekrój ciasto na kwadraty. Podaj udekorowane bratkami i mietą.
Ciasto kakaowe z rabarbarem
Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na górze ciasta ułóż łodygi rabarbaru i posyp cukrem.
Ciasto kakaowe z rabarbarem
Upiecz ciasto w temp. 170 st C do suchego patyczka. (około 35 min)
Ciasto kakaowe z rabarbarem
Wyjmij ciasto z formy i odstaw do pstudzenia