Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna karpatka z pysznym budyniowo-czekoladowym kremem. Warto ją przygotować. Polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Smacznego.

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym

Ciasto:

  • 25 dag dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • około 8 małych jajek

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 250 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym

Wykonanie ciasta:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Z podanych składników wykonujemy ciasto na karpatkę.

Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem lub łyżką. Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy. Musi być zimna.

Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno nam wyjść jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

Do pieczenia:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Nastepnie ciasto wykładamy do dwóch blaszek.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem.

Pieczenie:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Nastepnie pieczemy blaty karpatkowe i studzimy.

Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Ja studzę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

Wykonanie kremu:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Następnie z podanych składników wykonujemy krem.

Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.

Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i kakao chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

Przekładanie:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Wystudzone blaty przekładamy kremem budyniowym.

Gotowym kremem przekładamy wystudzone blaty karpatkowe.

Pudrowanie:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Nastepnie karpatkę oprószamy obficie cukrem pudrem. Odstawiamy.

Karpatkę od razu oprószamy obficie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Podanie:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym
Nastepnie stężoną karpatkę kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.