kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 748]

Ciasto kakaowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne kakaowe ciasto. Przygotowane z dodatkiem słodkich jabłek i kakao. Polecam na podwieczorek.

Ciasto kakaowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowe z jabłkami

 

  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • blaszka 22 x 8 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z jabłkami
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do miski i wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy.

Do drugiej miski wlewamy mleko i olej oraz dodajemy wybite jajka, cukier, cukier wanilinowy i miksujemy przez chwilę. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Dodajemy kakao i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Dokładamy jabłka i mieszamy. 

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 
Ciasto kakaowe z jabłkami
Pokrojone w kostkę jabłka oprószamy mąką i mieszamy.
Ciasto kakaowe z jabłkami
Do jasnego ciasta dodajemy kakao i miksujemy.
Ciasto kakaowe z jabłkami
Oprószone mąką jabłka dodajemy do kakaowego ciasta.
Ciasto kakaowe z jabłkami
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.