Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwu smakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady.

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las

Tortownica o średnicy 22-24 cm, biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 5 łyżek cukru pudru (płaskich)
  • 3 łyżki kakao

Nasączenie:

  • 100 ml soku/kompotu z wiśni (w ostateczności wody)
  • 50 ml nalewki/likieru wiśniowego

Ponadto:

  • około 300-400 g wiśni z kompotu (można też użyć świeżych lub mrożonych)
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las

Biszkopt:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las
Biszkopt należy piec w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z cukrem, a następnie z żółtkami.

Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao.

Ciasto przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").

Natychmiast po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.

Całość ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić.

Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.

Krem:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las
Śmietanka powinna być koniecznie schłodzona.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i partiami wymieszać z serkiem mascarpone.

Całość podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.

Większą z nich połączyć z kakao.

Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania boków tortu.

Nasączenie:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las
W ostateczności zamiast kompotu można użyć wody.

Kompot wymieszać z nalewką lub likierem wiśniowym.

Tort:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las
Na wierzchu tortu także można ułożyć wiśnie.

Pierwszy spód biszkoptu należy nasączyć i posmarować 1/2 kremu z kakao.

Na kremie ułożyć wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz jasny krem.

Pozostawionym kremem kakaowym posmarować boki, a wierch posypać posiekaną czekoladą.