Sposób przygotowania:
Tort Szwarcwaldzki/Czarny LasBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z cukrem, a następnie z żółtkami.
Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao.
Ciasto przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Natychmiast po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Całość ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
Krem:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i partiami wymieszać z serkiem mascarpone.
Całość podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą z nich połączyć z kakao.
Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania boków tortu.
Nasączenie:
Kompot wymieszać z nalewką lub likierem wiśniowym.
Tort:
Pierwszy spód biszkoptu należy nasączyć i posmarować 1/2 kremu z kakao.
Na kremie ułożyć wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz jasny krem.
Pozostawionym kremem kakaowym posmarować boki, a wierch posypać posiekaną czekoladą.
SylaUla