Sposób przygotowania:
Torcik z dyniowym krememETAP 1:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
Masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ostudzić, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Następnie połączyć z ubitą pianą delikatnie mieszając.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.
ETAP 2:
Z upieczonego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, ( odłożyć, pokruszyć) Krążek ciasta skropić ponczem przygotowanym z wody, soku pomarańczowego i cukru, posmarować powidłami.
ETAP 3:
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Od razu wyłożyć na krążek ciasta posmarowany powidłami, wyrównać.
ETAP 5:
Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzącej wodzie, odłożyć do ostudzenia.
Śnieżkę wsypać do zimnego mleka, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo płynną galaretkę i od razu wyłożyć na krem dyniowy.
ETAP 6:
Torcik po wierzchu posypać okruchami pokruszonego ciasta i pestkami granatu, schłodzić.
SylaUla