SUPERPRZEPIS

Torcik z dyniowym kremem

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Torcik z dyniowym kremem

Ciasto kakaowe z kremem dyniowym, powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną to bardzo smaczne połączenie.

Składniki:

Torcik z dyniowym kremem

składniki ciasta

krem dyniowy

  • 25 dag serka mascarpone
  • 10 dag puree z pieczonej dyni
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 ml wody

krem ze śnieżki

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 śmietana śnieżka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody

poncz

  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

pozostałe składniki

  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3-4 łyżki pestek granatu

Sposób przygotowania:

Torcik z dyniowym kremem

ETAP 1:

Torcik z dyniowym kremem
W rondlu zagotować mleko z masłem, kakao i cukrem

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.

Masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ostudzić, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Następnie połączyć z ubitą pianą delikatnie mieszając.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.

ETAP 2:

Torcik z dyniowym kremem
Ciasto naponczować i posmarować powidełkami śliwkowymi

Z upieczonego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, ( odłożyć, pokruszyć) Krążek ciasta skropić ponczem przygotowanym z wody, soku pomarańczowego i cukru, posmarować powidłami.

ETAP 3:

Torcik z dyniowym kremem
Serek mascarpone połączyć z galaretką i puree z dyni

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Torcik z dyniowym kremem
Krem z serka mascarpone i galaretki wyłożyć na ciasto

Od razu wyłożyć na krążek ciasta posmarowany powidłami, wyrównać.

ETAP 5:

Torcik z dyniowym kremem

Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzącej wodzie, odłożyć do ostudzenia.

Śnieżkę wsypać do zimnego mleka, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo płynną galaretkę i od razu wyłożyć na krem dyniowy.

ETAP 6:

Torcik z dyniowym kremem

Torcik po wierzchu posypać okruchami pokruszonego ciasta i pestkami granatu, schłodzić.